Welkom bij V.O.F. Balsters h/o Electro World Assen

Tips

Periodiek onderhoud wasautomaat

Als u alles goed doet tijdens en na het wassen, dan zijn er nog de periodieke klusjes die belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat uw wasautomaat goed blijft presteren.

Zie hieronder de belangrijkste klusjes.

»

Onderhoud wasautomaat

Een wasautomaat moet goed worden onderhouden. Zelfs de beste wasautomaten gaan op een gegeven moment minder presteren. Het onderhoud begint al zodra u de wasautomaat voor de eerste keer gaat installeren…

»

Onderhoud frituurpan

Nederlanders frituren veel. Maar ook hiervoor geldt: te veel is nooit goed. Gebruik in ieder geval altijd plantaardige olie, dat is beter dan vast vet. Hier zitten veel miinder verzadigde vetten in die slecht zijn voor uw gezondheid.

Haal de snacks die u wilt frituren ruim van te voren uit de vriezer en laat ze op temperatuur komen in de koelkast. Zo verminderd u de spetters bij het in de frituurpan gooien van uw snacks en koelt het frituurvet minder af. Als het frituurvet te veel afkoelt zuigen de snacks zich vol met frituurvet en heeft u een hele vette hap. Frituur daarom ook niet te veel tegelijk.

De perfecte temperatuur om op te frituren is 170-175° C. Boven de 180° C wordt de olie te heet en komen er stoffen vrij die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Probeer de olie zo schoon mogelijk te houden door niet direct de kroketten vanuit de doos in de frituur te gooien. Zo voorkomt u dat al het losse paneermeel in de olie terecht komt en dat het gaat spetteren.

Frituur ondanks deze maatregelen niet te vaak in dezelfde olie. 5 keer is het maximum. Ook als de olie al eerder donker of ondoorzichtig wordt bent u eigenlijk al te laat.

Frituurpan schoonmaken
Laat de olie koud worden. Schenk de olie met een trechtertje in een leeg pak melk, welke u kunt deponeren bij een speciaal punt. Elke gemeente heeft wel zo'n plek. Spoel het vet niet door de wc!

De frituurpan maakt u schoon door het mandje eruit te halen, 3/4 vol te laten lopen met water en er een vaatwasblokje in te gooien. Zet de frituurpan nu aan op 70/80 graden en laat deze een kwartiertje staan. Even afkoelen, leeggooien en goed naspoelen. U zult zien dat de binnendwand helemaal schoon is.

Drogen

U kunt energie besparen door uw wasgoed voor het de droger ingaat goed te centrifugeren. Dit versnelt het drogen, waardoor de was korter in de wasdroger hoeft. Wasautomaten verbruiken bij het centrifugeren namelijk minder energie dan drogers bij het drogen.

Kies zo mogelijk energiezuinige programma's: 'kastdroog' en 'kreukherstellend kastdroog' kosten meer energie dan het 'strijkdroog'

Kies voor een droger met automatische programmering, hierbij bepaalt de vochtigheid van de was het einde van het droogprogramma bepaald door de vochtigheidsgraad van de was. Het droogprogramma eindigt als het zijn werk heeft gedaan.

Kies een droger met een capaciteit die past bij uw behoefte. Eén droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee droogbeurten met een halfvolle droger. Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger.

U kunt uw kleding even opfrissen door deze 10 minuten op koude lucht te drogen eventueel met geurdoekje (niet zo geschikt voor droger met vochtsensoren). Dit bespaart u weer een wasbeurt en onnodige slijtage van uw kleding.

Droog meer was in 1 wasbeurt met een 7 kilo droger. U bespaart hiermee tijd en energie

Wasmachine kopen

Bij een bovenlader is het handig als de trommelingang bij het beëindigen van het wasprogramma automatisch boven stopt.